Hálószoba

Hálószoba világítás: napi ritmusunk fényei

Nevéhez hűen a hálószoba az, ahol alszunk. Ennek megfelelően igen elhanyagolt területe ez a világítástechnikának, elvégre alváshoz nem is kell fény, igaz? Ennyire azonban nem lehet leegyszerűsíteni a hálószoba világítás lényegét.

Berendezésétől függően itt a sminkasztal, pipereasztal, itt van a gardrób, a szekrény. Az is lehet, hogy a szobában helyet kapott egy könyvespolc is egy olvasósarokkal. Ezek már olyan tevékenységek, amikhez más jellegű fény kell, mint az alváshoz, intimitáshoz. Hogyan tegyük egyszerre praktikussá és meghitté ezt a helységet?

A hálószobai világítás elemei

Mik azok a tipikus lámpatestek és fényforrások, amiket megtalálunk a hálószobában? Vegyük végig őket sorra, hogy tudjuk, ezekből építkezhetünk, ilyen megoldások felhasználásával fogjuk kialakítani a hálónk világítását.

Mennyezeti lámpa

Ha valahol, akkor a hálószoba mennyezeti világítás esetén kiváltképp érdemes dimmeres kapcsolóra beruházni. A kisebb lakások velejárója, hogy a hálószoba több funkciót lát el és alkalmasint igenis erősebb fényre van szükségünk, máskor pedig lágy hangulatfényre vágyunk. Ezen tud egy csapásra segíteni a dimmer funkció, a fényerősséget úgy alakítjuk, ahogy szeretnénk. Ezt persze cifrázhatjuk még okos LED égők, vagy okos kapcsolók beépítésével. Kiváltképp a hálóban kényelmes vezérlő vagy a mobilunk segítségével irányítani a világítást.

Olvasólámpa

Sokan olvasunk lefekvés előtt ágyból. Viszont ha már ketten alszunk abban a szobában, pusztán az olvasás végett folyton égetni a mennyezeti lámpát zavaró lehet annak, aki előbb alszik el. Éppen ezért a hálószoba olvasólámpa általában az ágy fejrészéhez felszerelt világítótestet jelent. Ez lehet egy állólámpa, éjjeli lámpa, egy kis asztali lámpa az éjjeli szekrényen, vagy akár egy falikar a fejünk felett.

Gardrób

Érdemes a szekrényekben általában egy apró LED-et felszerelni, akkor is, ha nem a hálószobában tartjuk őket, mert a nappali világítás sem feltétlenül hatol be a polcokra, ha leárnyékoljuk míg a nyitott ajtónál ácsorgunk. A hálóban azonban könnyen előfordulhat, hogy előbb kell kelnünk, mint a párunk, és amíg a másik alszik, mi vakon próbáljuk összeállítani az aznapi öltözéket. A gardrób világítása mindenképpen takarásból vagy felülről érkezzen, ne vakítson el minket. Emellett hasznos lehet mozgásérzékelővel felszerelni, így nem kell a kapcsoló után sem matatnunk.

Hangulatvilágítás, intim fény

A hálószoba hangulatvilágításában van a legnagyobb szabadságunk. Egyfelől a korábban említett fényerő szabályozás is sokat nyom a latban, de további lámpákkal és világítótestekkel is fokozhatjuk az élményt. Használhatunk, fényfüzéreket, képmegvilágító lámpákat, LED szalagokat is.

Hogyan tervezd meg a hálószoba világítást?

Kezdjük mindig az alapokkal, tehát a mennyezeti világítással! Ez lehet egy LED mennyezeti lámpa, csillár, kiegészülve rejtett világítással, falikarokkal, ami számunkra tetszetős. A fontos az, hogy a fény egyenlően beragyogja az egész teret, ne maradjanak árnyékos zugok. Ugyancsak fontos észben tartani a színhőmérsékletet. Tudományosan bizonyított tény, hogy a kék fény, amit a monitorok, mobilok és kis mértékben a hideg fényű LED-ek is kibocsátanak, gátolják az alvásunk ritmusát. Ezzel szemben egy lágy sárgás meleg fény barátságos légkört teremt és segít ráhangolódni a pihenésre is.

Amellett, hogy alapfény tekintetében nincs szükség olyan erős fényre, mint a konyhasziget világításnál, helyi világításról attól még gondoskodnunk kell. Ez főleg attól függ, mi mindenre használjuk az adott helységet, az olvasósarok fölé mindenképp kerüljön lámpa, de az ágy fejénél általában jó szolgálatot tesz egy egy világítótest. Ez két személyes ágy estén jobbára az ágy két oldalán felszerelt fényt jelent, hogy egymás megzavarása nélkül is tevékenykedhessünk.

Ezeket a fényeket érdemes állítható karral ellátni vagy olyan búrát választani, ami kiváltképp tereli a fényt, hogy a másikat véletlenül se zavarja a nyugodt pihenésben. Értelemszerűen a szórt fény ebben az esetben kerülendő. Ugyanígy a túlságosan fényáteresztő búrák sem praktikusak, hiszen pont, hogy áteresztik a másiknak zavaró fény nagyját. De túl sötét színek sem kedvezőek, mert nagyon komor hangulatot árasztanak.

Ha ne adj Isten televíziót is felszereltünk a hálószobába, gondoskodjunk a hátteret, falat megvilágító úgynevezett derítő fényről. Ezáltal csökken a kontraszt a TV képernyő és a környezet között, kevésbé terhelve ezzel a szemünket.

A vezérlést már érintettük, de mindenképpen célszerű egy kapcsolót az ágy fejénél elhelyezni. A hálószoba világítás ötletek akkor válnak igazán kényelmessé, ha az ágyból is vezérelni tudjuk őket. Ezt megtehetjük alternatív kapcsolóval, de okos vezérléssel is.

A Hálószoba LED világítás aranyszabályai

  • Az alapfény ne legyen erős, szerencsésebb, ha nem egy központi, hanem több kisebb fényforrást használunk
  • Helyi fényeket oda tegyünk, ahol aktívak vagyunk, a lustálkodásra, pihenésre szolgáló területeken elég egy árnyaltabb fény
  • Ehhez vegyük figyelembe napi rutinunkat, szokásainkat a hálószobában
  • A fényeket úgy irányítsuk, hogy az ágyban fekve semmiképpen se világítsanak a szemünkbe
  • Használjunk melegfehér fényt a pihenő sarkoknál és csak aktivitásunkhoz kapcsolódó világítótesteket szereljünk fel hidegfehérrel
  • Kisebb világítótesteket válasszunk. Ha alacsony a belmagasság, ez még inkább célszerű.
  • Praktikus lehet a fényerő szabályozásról gondoskodni
  • Legyen egy kapcsoló az ágy közelében, vagy szereljünk fel okos izzót, illetve okos kapcsolót