Terasz, erkély

Szabad térben, intim fényben

A házak terasza, lakások erkélye és balkonja igazán kellemes kikapcsolódási pont, lehetőség a szabad levegőn tölteni némi időt. Mivel nem olvasásra, munkára használjuk és szabad ég alatt, általában kiváló fényviszonyok közt vagyunk, a terasz világítás nem kíván különösebben erős fényeket. Viszont sokkal hangsúlyosabb a megfelelő hangulatvilágítás kialakítása, hiszen a meghittség ennek a térnek az egyik leglényegesebb szempontja.

A teraszra világítás megtervezése

A kültéri világítás jellemzően ugyanannyira igényel tervezést, mint a beltéri, még ha elsőre nem is tűnik ez olyan szükségesnek. Beltereinkkel ellentétben azonban, itt nagyobb, alkalmasint sötétebb terekről beszélünk, nem mindegy mennyire erős fényt telepítünk és hova helyezzük a világítótesteket.

Milyen fényeket alkalmazzunk a teraszon?

A teraszon értelemszerűen nem beszélünk helyi fényekről, de érdemes azért legalább egy alapfényt szolgáltató lámpatestről gondoskodni, mielőtt elmerülnénk a dekorációs hangulatvilágításban. Fedett terasz világítás esetében adja magát, hogy egy mennyezeti lámpával, függesztékkel oldjuk meg a dolgot, de ennek hiányában a függőleges falra is építhetünk falikarokat, fali lámpákat. Praktikus, ha ennek az alapfényt szolgáltató LED izzó fényereje szabályozható, ahogy a színhőmérséklete is, így már a hangulatvilágításhoz is hozzá tud járulni a megfelelő beállítások mellett.

A terasz lehet egyben kijárat a nappaliból vagy konyhából a kertbe is. Ebben az esetben félig meddig közlekedőként is használjuk és érdemes az útvonalat bevilágítani, mely majd a kerti sétány irányába folytatódhat. Ez sem feltétlenül egy erős helyi fény, inkább afféle útmutatás.

És természetesen a hangulatfény megteremtése sem maradhat ki. A terasz világítás design igen széles választékban számtalan stílusirányzatban érhető el, az egyik legnépszerűbb világítástechnikai ágazat. Ez kifejezetten igaz nagyobb ünnepek idején, a Karácsonyi, Halloween-i dekorációk messziről hirdetik egy egy otthon ünnepi hangulatát.

Világítási szempontok, funkciók a teraszon

A gyerekszoba világításhoz hasonlóan ez is egy többfunkciós tér. Amellett, hogy hangulatos, intim zugot varázsolunk a szabad levegőn, ahol meghitten beszélgethetünk, üldögélhetünk, van pár apróság, amit érdemes megfontolni és figyelembe venni. Mint a kültéri mennyezeti lámpa esetén említettem, hasznot húzhatunk a dimmer funkcióból és egy lámpával elintézhetjük az alapfény és a hangulatfény megteremtését.

Kapcsolók elhelyezése, mozgásérzékelés

Emellett praktikus lehet egy egy mozgásérzékelős lámpa felszerelése. Egy felől kapóra jön, ha csak ki be közlekedünk a kert és a ház között, esetleg tele van a kezünk. Nem fogjuk égve felejteni sem és szinte magától kapcsol fel, amikor szükség van rá. Másfelől a kapcsolótábla vésést és a vezetékek elvezetését igényli. Ez egy már kész háznál problémás lehet, a friss vakolás csúnyán meglátszik, ha utólag jutott csak eszünkbe.

Arról nem is beszélve, hogy kültéren az időjárás viszontagságai ellen is védenünk kell a vezetékeket, lámpatesteket, minél kevesebbet fektetünk le, annál egyszerűbb. Így nem kell bajlódnunk a kapcsoló stratégiai elhelyezésével, hogy egyszerre legyen védett helyen, de még praktikusan az ajtó mellett vagy a teraszvilágítás peremén, látható helyen. Elég, ha a lámpatest maga védett helyen van és megfelelően helyeztük el az érzékelőt. Persze ehhez az érzékelők beállításán is dolgozni kell.

Védettség

A kültéren elhelyezett fényforrások egyik fontos jellemzője, hogy védettek az időjárás viszontagságaival szemben. Hiszen a kinti pormennyiségnek, párának, hőmérsékletingadozásnak vagy hevesebb csapadék mennyiségnek is ellen kell állniuk. Így, mikor a terasz világítás ötletek közt válogatunk, elengedhetetlen, hogy az IP minősítést figyelembe vegyük.

Az IP védelem egy nemzetközi besorolási rendszer, ami az elektronikai eszközök védettségét osztályozza. A két szám, két jellemzőt jelöl, por és a levegőben keringő apró részecskékkel szemben mennyire ellenálló, illetve a nedvességgel szemben hogyan állja meg a helyét. Kültéri terasz világítás esetén IP44 alá ne adjuk, de IP65 a biztos megoldás.

Napelem

Mivel nappal szinte folyamatosan éri a természetes fény, a terasz kiváló helyet szolgáltat napelemes terasz világítás kialakítására. Ez egyrészt környezetkímélőbb, másfelől igen praktikus is, mert számos napelemmel működő világításhoz nem is szükséges vezeték. Sőt, alkalmasint csak leszúrjuk a földbe és kész is vagyunk.

Persze nem támaszkodhatunk kizárólag napelemes lámpákra, mert az időjárás nem mindig olyan kegyes, hogy teljes mértékben feltöltse őket. Viszont kiváló kiegészítők, lágy fényük önmagában hangulatos.

Terasz dekor világítás

Amellett, hogy a terasz lámpatesteit megválasztva design-os, stílusos darabok mellett döntünk, itt ugyanúgy gondolkodhatunk rejtett világításban, mint beltéren. Csak éppenséggel kültéri LED szalagra lesz akkor szükségünk. Külön bája van a falra vetített fényeknek, így, ha nagyobb falfelületeink maradnak szabadon, fénnyel is kidekorálhatjuk őket.

Panelházak erkélyein ritkán van ekkora felületünk, viszont a balkon korlátja kiválóan alkalmas arra, hogy fényfüzért telepítsünk. Ezekhez sem kell feltétlenül áramforrás, egy LED-es fényfüzér néhány ceruzaelemmel is évekig üzemel. Ünnepekkor pedig egyszerűen lecserélhetjük egy karácsonyira.