Konyha

A konyhai világítás: ipari körülmények otthonra

A konyha elsődleges funkciója az ételek elkészítése. Ehhez sütőt, tűzhelyt, különböző házi elektronikai berendezéseket használunk, forró olajjal, zsírral dolgozunk, éles késsel filézünk, szeletelünk – ha belegondolunk, csupa veszélyes dolgot művelünk, hogy végül elkészüljön a vágyott fogás. Ez azt jelenti, hogy a konyhában – amellett, hogy mint minden helységben, szükséges egy alapvilágítás – kiemelten fontos a balesetek minimalizálása és a megfelelő munkakörülmények megteremtéséhez az erős helyi fény. Akár több helyen is.

Ha a konyhánk egyszerre szolgál étkezőként, illetve egy légteret alkot a nappalival amerikai konyha módjára, tovább bővülnek a helység funkciói. Az étkezőben sem feltétlenül lesz elég egy lágy hangulatfény, ellenben a nappali világítás önmagában egy funkcióhalmozó kihívás, ahol számos igénynek kell alkalmasint eleget tennie a fényviszonyoknak.

 

A konyhai világítás tervezése

Konyhánk világítását érdemes úgy tervezni, hogy a munkaterületeket tudjuk a leginkább bevilágítani, míg lehetőségeinkhez mérten kihasználjuk a természetes fényt. Általában a sok bútortól, tároló és pakolófelület miatt ez nem mindig könnyű, ráadásul a legtöbben munka után az esti órák sötétjében főzünk, így a világítás kulcsfontosságú. A színhőmérsékletet ebben az esetben kifejezetten hasznos, ha hideg fehér színre állítjuk be és nem kísérletezünk. Ugyanis a sárgásabb fények eltorzíthatják az ételek színét.

konyhai világítás

Alapfény – mennyezeti lámpa

A konyha világítás lumen értékben nehezen kifejezhető, hiszen minden konyha más méretű, más berendezésű. Általánosságban 300-400 lux alapvilágítás a javasolt. Ha több a természetes fény, elég a 300, ha leárnyékolják ablakunkat más házak, fák, vagy eleve kicsi az ablak, akkor 4-500-at is megkockáztathatunk. Ugyanez igaz, ha markáns és sok sötét bútorral rendeztük be a konyhát, mert ezek „elnyelik” a fényt. Hogy ez hány lument is jelen, a konyha alapterületétől függ, egy 10 négyzetméteres konyhában 400 lux-szal számolva 4000 lumenre lesz szükség.

Ezt szolgáltathatja egyetlen mennyezeti lámpa, de megoszthatjuk több lámpa közt is. Általában javasolt a fehér fényű búrás lámpatest, illetve a klasszikusnak számító esernyő búra, ami szintén lefelé közvetíti a fényt. Ha kiugróan magas vagy alacsony a belmagasságunk, ellensúlyozásként rájátszhatunk a fényekkel. Magas belmagasságnál a belógó lámpatestek csökkenthetik a teret, míg alacsony mennyezetnél a lentről felfele is vetítő világítótestek derített fényével játszhatunk rá a térérzetre.

Ha kevésbé konvencionális kialakításra vágyunk, vagy csak kombinálni szeretnénk valamivel, a konyhai világítástechnika terén is alkalmazhatunk álmennyezetben rejtve LED szalagokat, melyek párhuzamosan futnak a falakkal.

Helyi fény, főzési világítás, konyhai munkalap világítás

Az egyértelmű, hogy ezeken a helyeken sokkal erősebb fényre van szükségünk. A konyhasziget világítás általában szerves részét képezi manapság a bútorok kialakításának, mivel maga a felső szekrénysor leárnyékolja a fényt, nem mellesleg az ember maga, ahogy ott áll előtte.

A fények elhelyezésénél fontos szempont, hogy ne vakítson, illetve a legjobb, ha több irányból érkezik, így nem vetül zavaró árnyékfolt a kezünk nyomán. Mivel ezek szűk helyek, kis méretű lámpatestekben, LED csövekben érdemes gondolkodni, de kiváló megoldás lehet a LED szalag beszerelése is. A LEDes konyhapult világítás nem feltétlenül kell kapcsolódjon a hálózathoz. Nem minden esetben akarjuk vésni a konyhát a világítás megújítása érdekében, de albérletben pláne nem fogunk ilyesmit művelni.

konyhapult világítás

A vezeték nélküli konyhai világítás úttörői közül kiemelnénk a LED szalagokat. Találunk természetesen ceruzaelemmel működő lámpatesteket, okos kapcsolókat, melyik kombinált használatával könnyedén megoldható vésés nélkül utólag felszerelni konyhapult világítást, de számos olyan LED csík is akad, melyeket szimplán be kell dugni a hálózatba. Az elemes konyhai világítás helyett, ha van a közelben konnektor csak a vezetéket kell egy ízléses sínben elvezetni és kész is vagyunk.

Étkezési világítás

Étkezésnél szintén jól jön a helyi világítás, akár a konyhában, étkezőben, akár a nappaliban vagy a terasz kényelmében tesszük ezt. Egy a fontos, minket, akik gyakorlatilag minden irányból körülvesszük az asztalt, ne vakítson el a fény, ellenben az asztalt magát kellően világítsa be. Ezért jellemzőek a mélyen belógó, ernyős lámpabúrák. Falhoz tolt asztaloknál ennél valamivel nagyobb a szabadságunk, egy falikar vagy egy mélyen belógó állólámpa is megteszi akár.

Hangulatvilágítás

A modern konyhai világítás egyik jellegzetessége a konyhabútorok alsó szegélyén végigfutó vagy a munkapult élébe beépített LED szalag. Ez a kellemes hatás légiesebbé teszi az egyébként zömök és egymás mellett tömörülő bútorsort, de arra is jó, hogy kiemelje a járólapot, parkettát.

A hangulatvilágítás jelentheti a falak derítését, üveges polcok, dísztárgyak, dekoráció kiemelését, de semmiképpen sem válthatja ki az alapvilágítást, maximum kiegészítésként alkalmazzuk, „alátámasztva” azt.